Aile, Bebek Gelişimi, Çocuk Gelişimi, Genel

Bebeklerde Geç Yürüme

baby muma geç yürüme

Bebeklerde Geç Yürüme

Bebeğiniz bir yaşına geldi ve henüz yürümüyor mu? Etrafınızdaki yaşıtlarıyla bebeğinizi kıyaslıyor musunuz? Yaşıtları yürüyor, hatta koşuyor ama bizimki ayakta durmakta bile güçlük çekiyor diyerek hayıflanıyor musunuz?

Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki çocuğun geç yada erken yürümesi gelişimini sekteye uğratacak bir unsur değildir. Yapılan araştırmalar sonucunda pediatristler çocukların 12 ile 18. Aylar arasında yürümeye başlamalarını da normal kabul ediyor.

 

Bebeklerde Geç Yürümenin Sebepleri

Bebeklerde geç yürüme aslında birçok nedene bağlı olarak sıralanabilir;

  • Bebeğinizin gelişimsel değerlendirilmesi yapıldığında, boy ve kilosu yaşının getirdiği özelliklerde değilse yürümede gecikme gözlenebilir. 
  • Bebeğiniz yürümeye kendini henüz hazır hissetmediği için emeklemeyi tercih ediyor olabilir. 
  • Kilosu yaşına oranla fazla olan bebeklerde geç yürüme gözlemlenebilir.
  • Ebeveyn tutum ve davranışları daha bebeklik döneminden itibaren çocuğunuzu etkiler. Çocuğumun bir yerine zarar gelecek, düşerse canı yanacak düşüncesiyle panik halde ve heyecanlı olmanız yürümeyi geciktiren tutum ve davranışlardandır. Genellikle yapılan bu hata çocuğun kaygı düzeyini artırır ve yürüme atılımlarına ket vurur.

 

Yürüme Alıştırmaları İçin Öneriler

  Bebeğinizde anatomik ve gelişimsel olarak herhangi bir problem yoksa endişelerinizi bir kenara bırakarak neler yapmanız gerektiğine odaklanmalısınız.

  • Ev ortamınızı yeni adımlamaya başlayan bebeğinize göre düzenlemeniz faydalı olacaktır. Tutunduğu eşyaların sağlam olması bebeğinizin kendini güvende hissetmesini sağlar.
  • Bebeğiniz yürüme konusunda isteksiz olduğunda motivasyonunu düşürücü tepkiler verilmemelidir, nasılsa anlamaz düşüncesine kapılıp bu konuyu gündem haline getirmemelisiniz.
  • Büyük kas gelişiminde yürüme için işlevsel hale gelen kas gruplarını kuvvetlendirmek için bebeğinizin ev içinde çıplak ayakla durması için fırsat verebilirsiniz. Bebeğinizle birlikte fiziksel egzersizler yapabilirsiniz.  
  • Yürüteç kullanmamalısınız, yürüteçler bebeklerin bağımsız yürümelerini engeller ve yürüme için aktif olan kas gruplarını ve hareket etme becerisini geciktirir.
  • Çok sıkı kıyafetler giydirmeyin, rahat hareket etmesini sağlayın. Sıkı ve rahatsız edici zıbın vb. kıyafetler bebeği fiziksel olarak rahatsız eder ve yürümeye yeltenmesini engelleyebilir.
  • Bebeğinizi yürümeye teşvik etmek adına yürüme konusundaki girişimlerini destekleyin. Örneğin, ayakta bağımsız durduğunda gülümseyin ve elinize sevdiği bir oyuncağını alarak dikkatini çekin.

Bu süreçte çocuğunuzu yürümesi için zorlamadan, sakinliğinizi koruyarak her yürüme denemesinde onu cesaretlendirebilirsiniz. Bebeğiniz 12-18 ay arasında yürüme alıştırmalarına başlayacaktır, bu süreçte eğer bir gecikme olduğunu düşünerek endişeleniyorsanız kaygınızı ona hissettirmemelisiniz. Ancak, 18. Ayını dolduran çocuğunuz hala yürümüyorsa ve tüm bu önerileri uyguladığınız halde yürümeye dair bir gelişme yoksa ilgili hekim kontrolünden geçmesini öneririz.

 

Baby Muma

Uzm. Çocuk Gelişimci ve

Aile Danışmanı Elif Oğuz

Diğer yazılarımızı okumak için lütfen tıklayınız..

Listeye geri dön

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir