Aile, Bebek Gelişimi

Çocuklarda Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Nedenleri

Attention Deficit and Hyperactivity in Children

Çocuklarda Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Nedenleri

Bebeklerde doğar doğmaz önce anneleri aracılığıyla daha sonra da çevre ile etkileşime girme sonucunda öğrenme başlar. Bu süreçte bebeğin, bakım veren kişiler tarafından çok fazla ilgi ve uyaran eksikliğine maruz kalması sonucunda çocuklarda hafif mental retardasyon ya da dikkat eksikliği görülme olasılığı çok fazla artmaktadır. Fakat bunlar için yine öncelikle çocuğun genetik yatkınlığı olması gerektiği göz ardı edilmemelidir.

İçinde bulunduğumuz çağ dolayısıyla çocuklar çok küçük yaşlardan itibaren çok fazla teknolojik ürüne maruz kalmaktadır. Televizyon, tablet, telefon gibi teknolojik aletlere çok fazla maruz kalan çocukların ilgisi ve dikkatleri bir süre sonra tamamen bu aletlere kayabilmekte ve dış dünyada başka bir şeyle ilgilenmek istemeyebilmektedirler. Bir süre sonra çocuklar artık bağımlı hale geldikleri bu teknolojik ürünler olmadan hiçbir şey yapmak istememekte, bunlara ulaşamadıkları zamanlarda da yoksunluk yaşayıp ağlama ve öfke nöbetlerine girebilmektedirler. Bu durumlarda hem çocuklar dış dünyaya olan ilgisini kaybetmeye başladıklarından hem de bu teknolojik ürünlerden aldıkları fazla mavi ışın ve radyasyona maruz kaldıklarından dolayı çocuklarda dikkat eksikliği gelişme olasılığı fazla olmaktadır. Aynı zamanda yine hem aldıkları radyasyondan hem de hareket alanlarının kısıtlı olmasından dolayı içlerinde biriken fazla enerji sonucunda hiperaktivite bozukluğunun da görülme olasılığı artmaktadır. Bu durumları engelleyebilmenin en iyi yolu tabii ki mümkün olduğunca bu ürünlerle çocuğu en az 3 yaşına kadar tanıştırmamaktır. Tanışmış olsalar bile, teknolojik aletlerin kullanımının ebeveyn tarafından çok kontrollü bir şekilde yürütülmesi gerekmektedir. Fakat çocuklarda teknoloji bağımlılığı geliştikten sonra da yapılabilecek şeyler elbette ki vardır. Öncelikle bir pedagogdan yardım alınarak, çocuğu bu aletlerden uzaklaştırmalı ve yerine mutlaka daha yararlı başka uğraşlar konulmalıdır. Bunu yaparken çocukla inatlaşmaya girmeden ve onu öfke nöbetlerine sokmadan yapmaya özen göstermekte de fayda vardır.

OYUN VE OYUNCAK ETKİSİ

Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğuna yol açabilecek bir diğer konu ise çocukla çok fazla oyun oynamaktan ziyade ona çok fazla oyuncak vermektir. Uyaran eksikliğinin dikkat eksikliğine yol açabileceği gibi uyaran fazlalığı da bu duruma yol açabilmektedir. Çocuğun önüne serilen gelişigüzel oyuncaklar bir süre sonra onun ilgisini çekmemeye başlayabilir ya da çabuk sıkılma eğilimi gösterebilir. Bir oyuncakla iki dakika oynadıktan sonra bir köşeye atıp başka bir oyuncağa yöneldiği bir manzara ile çoğu anne baba karşılaşmıştır. Çocuklar henüz çok fazla uyaranı aynı anda zihinlerinde işleyebilecek ve organize edebilecek yapıda olmadıklarından dolayı bu durum onlarda bizim sıkılganlık ve doyumsuzluk olarak gördüğümüz ve ilerleyen dönemlerde dikkat eksikliği olarak karşımıza çıkarabilecek bir yapı geliştirmelerine neden olabilmektedir. Çocuğa çok fazla oyuncak alınmasının hiçbir doktorun ya da pedagogun onay vermediği bilinmektedir. Çok fazla oyuncak alınmışsa bile çocukla oyun oynarken öncelikle sadece bir iki oyuncağın çıkarılması onlarla oyunu bittikten sonra bu oyuncakların toplanması, sonrasında istediği başka bir oyuncağın çıkarılması önerilmektedir. Aynı zamanda çocuk oyuncakları ile oynarken başka bir uyaranın da verilmemesine dikkat edilmelidir. Yani çocuk hem oyuncakları ile oynayıp hem de arada bir televizyona bakmamalıdır.

Listeye geri dön

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir