Aile, Anne, Anne Baba, Bebek, Bebek Gelişimi, Çocuk Gelişimi

Doğum Sonrası Anne Hassasiyeti

anne hassasiyeti

Doğum Sonrası Anne Hassasiyeti

Doğum sonrası anne hassasiyeti her annenin yaşadığı duygusal bir süreci kapsar. Lohusalık süreci heyecanla beklenen doğumun ardından geçirilecek yaklaşık 1,5 ay süren olan oldukça hassas bir dönemdir. Normal zamanda, hassas olmadığınız konularda, bu dönemde, hassaslaşabilir veya alınganlık edebilirsiniz. Tüm bunlar hormonal dengede ki değişiklik ve ev içindeki farklılıklara uyum sürecinden kaynaklanır.

Gebelik sürecinde, bebeğinizi sadece siz en derinden hissederken, şimdi dünyaya gelen bebeğinizi herkesten hatta bazen babasından bile sakınmak isteyebilirsiniz. Hayatınızdaki bu yepyeni döneme adaptasyon sürecinde zorluk yaşamanız oldukça normaldir.

Herkesin toparlanma süresi, vücut direnci ve bakıma bağlı olarak değişkenlik gösterebilmektedir. Bu dönemde öncelikle kilo ve eski dış görünüşe kavuşmak için acele edilmemelidir.

Bazı annelerde bu durum biraz daha farklı seyredebilir, kendilerini normalden daha gergin ve huzursuz hissedebilir. Bu durum da doğum sonrası Lohusalık Hüznü olarak adlandırılır.

Doğum sonrası / Lohusalık Hüznü

Doğum sonrası lohusalık hüznü oldukça sık karşılaşılan bir durumdur. Doğumdan sonra hayatınızın en mutlu anında olmalısınız ancak nedenini bilmediğiniz bir şekilde mutsuzsunuz hissediyorsunuzdur. Nedensiz bir şekilde ağlıyorsunuz. Kendinizi gergin hissediyor, bebeğinize bakamayacağınızı düşünerek kaygılanıyorsunuz.

Yapılan araştırmalara göre doğum yapan kadınların yaklaşık %80’i postpartum blues denilen (doğum sonrası/ lohusalık hüznü) yaşıyor.

Bu süreçte yaşanan şikâyetlerin şiddeti doğumdan otalama 3-5 gün sonra artar ve 2 hafta içinde tedavi gerektirmeksizin kendiliğinden geçer. Dolayısıyla yalnız olmadığınızı unutmayarak endişeye kapılmamanız gerekir.

Peki, Bu Süreçte Neler Yapmak Gerekir:

Lohusalığın ilk günlerinde ağır işlerden kaçınılmalı ve bol bol dinlenilmelidir.

·         Elinizden geldiğince bebeğinizi emzirmeye çalışın; emziren annelerin emzirmeyenlere oranla daha çabuk toparlandığı bilinmektedir. Bununla birlikte; emzirme sırasında rahim ve karın kasları kasılarak daha çabuk kuvvetlenmektedir.

·         Emzirmek, hem sakinleştirici hem de uykuya dalmayı kolaylaştırıcı etkiler yaratır.

·         Lohusalık süreci, enfeksiyon açısından yüksek risk oluşturmaktadır. Bu dönemde cinselliğe ara vermek anne sağlığı açısından önemlidir.

·         Her tür besinden yeterince ve öğün atlanmadan alınmalıdır. Unlu, yağlı ve kızartma türü besinlerden kaçınarak besin değeri yüksek sulu gıdalara yönelmelidir.

Dolayısıyla bu dönemi problem haline getirmeden bir süreç olduğunu düşünün. Gerektiğinizde çevrenizdeki yakınlarınızdan destek almayı ihmal etmeyin. Unutmayın ki siz mutlu olursanız bebeğinizde mutlu ve huzurlu olacaktır.

Baby Muma

Uzm. Çocuk Gelişimci ve
Aile Danışmanı Elif Oğuz

Diğer blok yazılarımız için tıklayın..

Listeye geri dön

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir