Bebek Gelişimi, Çocuk Gelişimi

Bebeğim Herkesi Yabancılıyor Nasıl Davranmalıyım?

Bebeğim Herkesi Yabancılıyor Nasıl Davranmalıyım?

Bebeğim Herkesi Yabancılıyor Nasıl Davranmalıyım?

Bebeğim Herkesi Yabancılıyor Nasıl Davranmalıyım? diyen aileler için işin aslını sizler için derledik. Çocukların yabancılara karşı gösterdikleri tedirgin ya da çekingen davranışları her kültürde izlenebilir. Araştırmalara göre, çok kalabalık bir ailede veya ortamda dünyaya gelen ve burada yetişen çocuklar bile zaman zaman yabancılama davranışı gösterebilir.

Her çocuk farklı yoğunlukta yabancılama yaşayabilir. Kimi bebek henüz 6 aylıkken annesinden başkasına gitmezken kimi bebek ise 10 aylık olunca bu süreci yaşar. Ayrıca bunun ne kadar süreceği de bireysel farklılıklar gösterir. Tüm bu olanlar ebeveyn ile çocuk ilişkiyle bağlantılıdır. Eğer ebeveyn bebeğin özgüvenini destekleyecek davranışlarda bulunursa; yani aşırı koruyucu, tedirgin, telaşlı ve sabırsız davranmazsa, yabancılama dönemi daha kısa sürer.

Bununla birlikte misafirlerin sık ziyarete geldiği, sosyal kalabalık aile yapısında çocuk sürekli yeni yüzler gördüğü için yabancılama dönemi daha kısa sürer.

Bebeğin yabancılara karşı gösterdikleri tedirgin ya da çekingen davranışları her kültürde izlenebilir. Çocuğun tepkisel olduğu nu dönem, doğanın onlara verdiği bir koruma mekanizmasıdır. Çünkü bu dönemin ardından yoğun bedensel gelişme süreci başlar. Kemik yapısı ve kaslar gelişir, artık bebek tek başına hareket eder, emekler ve yerden destek alarak kendini yukarı çekebilir.

Çocuğun hareket alanı ne kadar genişlerse, üstesinden gelemeyeceği tehlikelerle karşılaşma riski de o kadar artar. İşte bu noktada yabancılama, çocuğun doğal bir koruma mekanizması oluşturması anlamında olumlu özelliklerde taşır.

Çocuğunuzu Anlamaya Çalışın

Çocuğunuz size kaygı ile geldiğinde öncelikle onu anlamaya çalışın, sakince dinleyin.  Çocuk korkuyla geldiğinde ona destek olmanız çok önemlidir. Ama burada dikkat etmemiz gereken nokta; destek olurken korkuyu sahiplenip, kendi kendinize çözmeye çalışmamanız olacaktır.

Çocuklar bir korku yaşadıkları zaman bunun bir müddet devam etmesi olağandır. Korku duygusunun konuşulabilir olması, benzer durumları yaşayan örnekler olması, korkuyla baş etmesi çocuğun zamanla bu olumsuz duygunun üstesinden gelmesine yardımcı olur. Burada acele etmemek ve çocuğa zaman tanımak da önemli bir unsurdur.

Unutmayın ki; bu korku ve çekimserlik çocuğun problemi sizde ona bu olumsuz duyguyu aşmasında destek olacak kişisiniz.

Listeye geri dön

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir