Çocuğum Öz Bakım Becerilerini Ne Zaman Kazanacak?
Desteklemek ve güven duygusu çocuklar için oldukça kıymetlidir. Çocuk bir beceriyi tam olarak yapamasa da çabasını takdir etmek, ona güvendiğinizi hissettirmek sabırlı bir şekilde doğrusunu yapması için ona yardım etmek öz güven gelişiminin temelinde yatar.
Bu becerileri ana başlıklar halinde inceleyecek olursak;
Kaşık Çatal Kullanımı:
Yaklaşık 18 aylık bir bebek tek başına bağımsız olarak yemek yiyebilecek hazır bulunuşluk ve olgunluğa erişir. Elbette hiç dökmeden yemesini beklemek çok gerçekçi olmaz. Bu nedenle aman etraf kirlenmesin diye çocuğunuza ebeveyn olarak siz yedirerek hazır olduğu gelişimsel sürece ket vurmayın. Aksi durumda çocuk ilerleyen yaş gruplarında da ebeveynin yedirmesi konusunda destek bekleyecektir. Ortalama 4 yaşına gelen çocuğun bir yetişkin gibi yemek yemesi ve hatta doğru modelleme ile bıçak dahi kullanıyor olması beklenir.
Kıyafet giyinme ve soyunma:
30 ile 36 ay arası çocuğun düğme açma becerisine ulaşmış olması beklenir. Yaklaşık 4 yaş çocuğunun ise düğmeyi ilikliyor olması ve yardımsız olarak pantolonunu, etek ve kazaklarını giymesi beklenir. Ayakkabılarını giyerken sağ ve solu ayırt eder.
Tuvalet Alışkanlığı Kazanma:
Tuvalet ihtiyacı konusunda 18. Ayda bir çocuğun altı ıslandığında haber vermesi beklenir. Her çocukta bireysel farklılıklar olduğu unutulmadan ortama 30 ay civarında çocuğun çişini ve kakasını tutup söylemesi yardımla tuvalete oturması olasıdır. 3 yaş sonrası dönemde ise çocuk yardımsız olarak tuvaletini yapabilir.
Ev İşlerinde Sorumluluk:
30-36 aylık bir çocuğun oyuncaklarını, 4 yaş bir çocuğun ise yatağını toplaması beklenir. Çocuğunuza her yaş grubunda yaşı kadar sorumluluk vererek hem öz bakım becerilerini hem de sosyal duygusal gelişimi desteklemiş olursunuz.
Ebeveyn olarak güven vermek ve desteklemek çocuk için çok kritiktir. Çocuk tam performans göstermese bile çabasını takdir etmek ve desteklemek onu iyi hissettirecektir. Yapamadıkları karşısında çocuğa bağırmak, aşağılamak güven duygusunu zedeler. Bununla birlikte çocuk bir işi başaramadığında ya da yapamadığında yardımına koşmak, yapması için fırsat vermeden desteklemek öz bakım gelişimi ve duygusal gelişimi olumsuz yönde etkiler.
Çocuğunuz bahsi geçen becerilerden hiçbirini yapamıyor ya da yapmak için bir çaba göstermiyorsa bir uzman desteği almanızı öneririz.
Uzm. Çocuk Gelişimi
Aile Danışmanı Elif Oğuz