Nasıl Kitaplar Tercih Edilmeli ?
Okul öncesi yaş grubunda olan çocuklar için tercih edilen kitaplar görsel açıdan zengin olmalı. Özellikle dokunsal materyaller bulunduran kitapların tercih edilmesi duyu gelişimi açısından oldukça önemlidir.
Çocuklar kitaplarda bulunan resimler üzerinden kendi hikayelerini kurabilir, onları konuşturabilir ve hayal gücünün genişliğince hikayeyi farklı yerlere taşıyabilir.
Çocuğunuzla birlikte kitap okurken aslında bir noktada bekleyip onun hayal gücüyle anlatmasına fırsat vermek gelişimi açısından oldukça önemli olacaktır.
Kitap tercih ederken nasıl hatalar yapılıyor?
Kitap tercihinde bulunurken çocuğunuzu çok iyi tanımak önem taşır. İlgilendiği ve sevdiği unsurları ön planda tutmak ve tercihlerimizin ona göre şekillenmesi gerekir.
Ebeveynler çoğu zaman kitapların öğretici yönü olmasını tercih eder ve her kitabın çocuğa eğitici bir mesaj vermesi gerekliliği önünde kaygı güder. Fakat her kitabın bir mesaj vermesi gerektiği görüşü çok da doğru değildir. Her kitap mesaj vermeyebilir fakat duyu gelişimi destekleyebilir, hayal gücü gelişimini detekleşebilir.
Sık yapılan diğer bir hata ise kitabın araştırılmadan çocuğa sunulmasıdır. Her kitap önce ebeveyn tarafından okunmalı ve çocukta davranış problemine sebebiyet verecek öğelerin bulunması halinde kitap çocuklara sunulmamalıdır.
Çocuğum nasıl kitap okuma rutini kazanır ?
Kitap okuyan ebeveynin çocuğu da kitap okumaya daha eğilimdiri. Davranışlar iki şekilde öğrenilir birincisi gözlem yoluyla ikincisi ise deneyimleyerek. Bu noktada ebeveynin çocuğa örnek olması kitap okuma davranışı kazanımı açısından oldukça önem taşır.
Çocuğunuzla birlikte kitap okuma etkinlikleri gerçekleştirmek, kitaplığı düzenlemek, diğer insanların olduğu kitap kulüplerine katılmak alışkanlık edinimi noktasında oldukça etkilidir.
Sevgiler 🙂