Çocuğunuzda gördüğünüz öfke hali ve saldırgan tutumlar sizi endişelendiriyor mu? Çocuğunuz öfkelendiğinde ya da saldırgan davranışlarda bulunduğunda nasıl tepki veriyorsunuz?
Çocuklarda Öfke Kontrolü ve Saldırganlık Nedir?
Biz yetişkinler için çocukların öfkelenmesine neden olan sebeplerin birçoğu anlamsız ve saçma gelebilir. İstediğini elde edemeyen ya da oynanması engellenen çocuk, öfkeden bağırıp, çağırıp, tepinebilir. Çocuklardaki bu davranış yetişkinler için anlamsız olabilir. Ancak, çocukluk döneminde ve ergenlik çağında, engeller karşısında öfkelenmek kişiliğin korunması, benlik gelişimi, saygınlık kazanımı ve bu saygınlığın sürdürülmesi açısından oldukça önemlidir. Dolayısıyla çocuğun travmatik bir durum yaşamadığı sürece öfkelenmesi ve bunu ifade etmesi normaldir.
Saldırganlık ise öfkenin dışa yansıma biçimidir. Çocuklarda bu durum genelde akranlarına vurması, ısırması, eşyaları fırlatması, tekmelemesi ve zarar vermeyi amaçlayan davranışlar ve tehditler şeklinde sözel saldırılarda bulunması durumudur.

Çocuklarda öfke ve saldırgan tutum
Saldırgan Davranışlar Nasıl Önlenir?
Peki, bu saldırgan tavırların nasıl önüne geçeceğinizi bilmiyor musunuz? Unutmamak gerekir ki ebeveyn olarak sizin bu durum karşısında tutumunuz çok önemli:
- Öncelikle saldırgan tutum karşısında tolerans gösterilmemelidir.
- Çocuğun istekleri saldırganlık yaptığında yerine getiriliyorsa, bu durumu isteklerini yaptırmada araç olarak görmeye başlar. Dolayısıyla çocuğunuzun isteklerini bu yolla yerine getirmemelisiniz.
- Saldırgan davranışlar ödüllendirilmemeli, desteklenmemelidir.
- Saldırgan davranışlar şiddetle cezalandırılmamalıdır.
- Ebeveynlerin ilgisi sevgisi azaldığında ve fiziksel cezalar uzun süre devam ettiğinde, çocukta saldırgan davranışlar gelişir, bu nedenle ebeveynler rutin yaşamdaki tutum ve davranışlarını gözden geçirmelidir.
- Saldırgan davranışlar ortaya çıktığında, yetişkinler sakin kalmalı ve inat ortamı oluşmamalıdır.
- Bu durumun önüne şiddetle geçilmemelidir. Şiddet, saldırgan tutumun hemen bitiminde uygulandığı zaman, onun hemen kesilmesini sağlayabilir ancak çocukta düşmanca duygular geliştirir.
- Çocuk gergin ve sinirliyken onunla tartışmamalı, sakinleşmesini beklemeli ve daha sonra tavrıyla ilgili konuşulmalı ya da bir uzman desteği ile oyun yoluyla açığa çıkması sağlanmalı.
Ebeveynler bu tip durumlarda çocuklarla iletişim kurarken ben dilini kullanmalıdır. Duygu, düşünce ve ihtiyaçlarını davranış anında dile getirmelidir. Örneğin, Böyle kavga ettiğin zaman rahatsız oluyorum, üzülüyorum gibi ifadelerle telkinde bulunabilirsiniz.
Unutmamak gerekir ki; her yetişkin gibi her çocuk da zaman zaman öfkelenir. Çocukları öfkelendiren sebepler ve öfkeyi dışa vurma biçimleri birbirinden farklıdır.
Diğer yazılarımızı okumak için lütfen tıklayınız..