Aile, Bebek Gelişimi, Çocuk Gelişimi

Otizmde Genetik Faktörler

Otizmde Genetik Faktörler

Otizmde Genetik Faktörler

Otizmde Genetik Faktörlerin ilişkisi var mı? Çağımızın yaygın gelişimsel bozukluklarından biri olan Otizme neler yol açmaktadır?

Otizm merkezi sinir sistemini etkileyen doğuştan gelen ya da yaşamın ilk yıllarında ortaya çıkan nöro-gelişimsel gelişimsel bir farklılıktır. 

 Otizmde Genetik Faktörler giderek artan bir sıklıkta incelenmektedir. Günümüzde otizmin nedeni tam olarak saptanmamıştır. Ancak yapılan araştırmalara göre genler yoluyla geçme olasılığının yüksek olduğu bilinmektedir (Vural, 2015).

Yapılan araştırmalar sonucunda yaklaşık olarak 100 genin otizmle bağlantısı olduğu bilinmektedir, bu sebeple tek bir gen mutasyona uğradığında otizme yol açmaz!

Yaşamın ilk 3 yılında ortaya çıkan ve bireyin sosyal, düşünme becerileri ve dil-konuşma becerisi açısından içinde bulunduğu toplumla ilişkisini neredeyse tamamen yok eden bir bozukluktur ve genetik yatkınlığının olduğu kabul görmektedir (Şener ve Özkul 2013).

Otizm Spektrum bozukluğunun bazı tipleri tek başına ya da genetik sendromun bir parçası olarak kalıtsal özellikler taşımakla birlikte bir kısmı da çevresel özellikler ile ortaya çıkmaktadır (Yüksel, 2005).

Otizmin tanılama süreci uzmanlar tarafından çocuğun gözlenmesi, gelişim testlerinin değerlendirilmesi ile birlikte ebeveyn ve hekimler işbirliği ile gerçekleştirilir.

Otizmle ilgili diğer yazımız için tıklayınız

Ancak genetik bir test ile otizm tanılanması ya da teşhis edilmesi mümkün değildir, çünkü genetik faktörle birlikte birçok genin bu duruma etki edebileceği bilinmektedir.

Dolayısıyla otizm bir spektrum (çeşitlilik) bozukluğudur, her birey üzerinde farklı özellikler gösterir, genetik olarak yapılan testler doğrudan otizmi tanılamada yeterli olmaz.

Genetik testlerdeki amaç otizm ile bağlantılı olabileceği düşünülen epilepsi, bağırsak hastalıkları, obezite gibi durumları önceden tespit ederek müdahale etmeyi içermektedir. Çünkü yapılan araştırmalara göre otizmin bazı genetik hastalıklar ile ilişkili olduğu düşünülmektedir. 

Otizmde Genetik Faktörlerin olduğu bilimsel olarak tespit edilmemiştir. Bilim İnsanları tarafından bu çalışmalar sürdürülmektedir.  

Baby Muma
Uzman Çocuk Gelişimci ve
Aile Danışmanı Elif Oğuz

Diğer yazılarımızı okumak için lütfen tıklayınız..
 KAYNAKLAR

ŞENER, E. F., & ÖZKUL, Y. (2013). Otizmin genetik temellleri. Sağlık Bilimleri Dergisi, 22(1), 86-92.

Yüksel, A. (2005). Otizm genetiği. Cerrahpaşa Tıp Dergisi, 36(1), 35-41.

Vural, P. OTİZM SPEKTRUM BOZUKLUKLARI.

https://otistiklerdernegi.org.tr/otizm-genetik-midir?

https://www.yamansaglam.com/tr/genetik-fakto-rler-otizm-de-etkili-mi_a.html

Listeye geri dön

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir