Bebek, Bebek Gelişimi, Genel

Bebek Masajının Faydaları

bebek masajı

Bebek Masajının Faydaları

Bebek masajı; bebek masaj yağı ya da bebek losyonu kullanılarak, bebeğin vücudunun nazikçe okşanması yoluyla gevşemesi ve yatışmasını sağlayan, ebeveyn bebek bağını güçlü kılan bir aktivitedir.
Bebeğin çevreye ve ebeveynlere karşı güven duygusunun gelişmesinin önemli olduğu 0-2 yaş arasında onun vücuduna dokunmak, kendini iyi hissetmediği zaman ya da mutlu olduğunda ona sarılmak oldukça önemlidir. Bebek masajı da çocuktaki bu güven duygusunun oluşmasına ve gelişmesine katkı sağlar. Masaj, bebeğe karşı güçlü bir sevgi aktarımı yapmaya da yardımcı olur.
Ebeveyn bebek ilişkisini güçlendiren Bebek Masajının birçok faydası bulunmaktadır:

Kasları Gevşetir, Stresi Azaltır

Masaj, stres hormonu olan Kortizon seviyesinin düşürerek bebeklerde stresi hafifletir. Kasları gevşetir, gelişimini sağlar ve kasların daha iyi çalışmasına destek olur.

Sinir Sistemini Uyarır

Bebeğin motor becerilerini geliştirdiği için masaj, bebeğin sinir sistemine faydalıdır.

Bebeğin Daha İyi Uyumasını Sağlar

Yatmadan önce masaj yapılan bebeklerde uyku düzenleyici hormon olan Melatonin üretildiği saptanmıştır. Masaj yapılan bebeklerin uyku düzeni de yerinde olur ve daha iyi uyurlar.

Psikolojik ve sosyal gelişimi artırır

Asya Hemşirelik Araştırmaları Dergisi’nin 2012 raporuna göre, bebeğin dokunma duyusunun uyarılması, bebeğin ebeveynle olan bağını güçlendirmenin yanı sıra, bebeğin psikolojik ve sosyal gelişimi üzerinde de olumlu bir etki sağlamaktadır.

Doğum sonrası depresyon ile baş etme yolu:

Doğum sonrası dönemde depresyonda olan annelerin bebeklerine düzenli masaj yapma neticesinde daha iyi bir duygu durum ve davranış gösterdikleri görülmüştür. Bebek masajı annelerin doğum sonrası depresyondan çıkmaları için etkili bir yoldur. Yapılan araştırmalar bebeklerine masaj yapan babaların benlik saygılarının geliştiğini göstermiştir. Ayrıca babaların bebeklerine masaj yapmaları, onların bakımları ile ilgilenmede daha istekli olmalarını sağlamaktadır.

Depresyonda olan anneler, bebeklerine masaj yaptıklarında bebeklerin daha az ağladıkları ve büyüdükçe daha fazla duygusal ve sosyal gelişim gösterdikleri görülmüştür.

Bebeğin Dolaşım Sistemlerini Olumlu Etkiler

Masaj, kan dolaşımını iyileştirir ve gaz veya asitliğin, tıkanıklığın ve dişlerin neden olduğu rahatsızlık düzeyini azaltır. Masaj sindirim sisteminden geçen sinirleri uyarır, böylece sindirim sistemine fayda sağlar.

Özel Bakım Gerektiren Bebeklerin Yaşam Kalitesini Arttırır

Prematüre bebekler düzenli olarak masaj yaparken daha iyi motor gelişimi gösterirler. Masaj yapılmayan prematüre bebeklere nazaran daha fazla kilo alırlar. Masaj yapmak; Down Sendromu veya Serebral Palsi olan bebeklerin yatıştırmasını ve sakinleştirmesine yardımcı olur.

Murat ATİLA
Uzm. Psikolog/ Aile Danışmanı

KAYNAKLAR
1. Gürol A. ve Polat S. “Bebek Masajının Anne ve Bebekleri Arasındaki Bağlanma Üzerine Etkisi” Kore Hemşirelik Bilimi Derneği Dergisi, Cilt 6, Sayı 1, Sayfa 35, Mart 2012
2. Holly T.“Bebek Masajının Faydaları” Michigan State Üniversitesi Extension. Aralık 2012
3. Field, T. Bebekler ve Çocuklar İçin Masaj Terapisi. Gelişim ve Davranış Psikolojisi. 1995 Nisan, 16 (2): 105-11.

Listeye geri dön

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir