Çocuğum Paylaşmayı Bilmiyor
Çocuğunuz hiçbir oyuncağını, eşyasını hatta ve hatta sizi bile paylaşmak istemiyor mu? Çocuğum paylaşmayı bilmiyor diye mi düşünüyorsunuz. Çocuğunuzun paylaşımcı bir yapıya mı sahip olmasını istiyorsunuz? Peki, çocuğunuza bu konuyla ilgili doğru rol model oluyor musunuz?
Öncelikle paylaşma kavramı doğuştan kazanılmayan sonradan öğrenilen çok yönlü bir kavramdır.
Bunun yanında 2-6 yaş aralığında çocuklar benmerkezci bir düşünce biçimine sahiptir. Dünya adeta onların etrafında dönüyordur. 2 yaş krizleriyle birlikte daha yoğun yaşanan bu süreç çocuk yaş aldıkça ebeveynlerin tutum ve yaklaşımlarının da etkisiyle sönmeye başlar.
2 yaş döneminde Çocuklarda Paylaşma Davranışı
Çocukların 2 yaş döneminde paylaşma davranışı çocuk için oldukça hayati bir konudur. Çevresindeki herkesin ona hizmet ediyor olmasını beklerler. Diğerlerinin düşüncesi ve söyledikleri çocuk için çok da önemli değildir. Hiçbir şeyi paylaşmak istemez, kimsenin oyuncaklarıyla oynamasına izin vermez, annesine dokunulmasına bile tahammül edemezler. Ayrıca kendi oyuncaklarını vermedikleri gibi başkalarının eşyalarına da sahip olmayı isterler.
3 Yaş Döneminde Çocuklarda Paylaşma Davranışı
3 yaş döneminde çocuk artık sosyalleşmeye, paylaşmanın gerekli olduğu okul, park gibi ortamlara daha sık girmeye başlar, dolayısıyla paylaşımla ilgili krizler de artacaktır. Bu zamana kadar dünya onun etrafında dönen ben merkezcil düşünce yapısına sahip olan çocuğun algıları hızla başkalarının isteklerine yönelmek zorunda kaldığı için kendi içinde çatışma yaşaması ve bocalaması normaldir.
Paylaşma Davranışının Kazandırılması İçin Neler Yapılabilir?
Aileler genelde paylaşım konusunda çocuğu ikna etmeye ya da zorlamaya çalışırlar bu durumda çocukla doğrudan çatışmaya girmiş olursunuz. Hatta çocuğu zorlamak öfkesini daha da arttıracaktır.
Çocuğum paylaşmayı bilmiyor demek yerine paylaşma davranışı öğretilirken çocuğun ben merkezcil yapısı göz önünde bulundurularak kontrol sanki ondaymış gibi hissettirmek gerekir. Örneğin; şimdi birlikte bu balonlarla oynayacağız balonlardan hangisini arkadaşına vermek istersin? Sarı olanı mı mavi olanı mı? Bu cümle kalıpları sahip oldukları üzerinde hâkimiyet kurabildiğini hissettirir.
Çocuğun seçim yapması, karar vermesi kendini değerli hissettirir ve paylaşım yapması için onu teşvik eder.
Son olarak paylaşım konusunda ebeveynlerin çocuğa doğru model olmakla birlikte çocuğun bu yönde yaptığı girişimleri desteklenmelidir. Örneğin; arkadaşıyla oyuncağını paylaştığında göz göze geldiyseniz küçük bir tebessüm ile yavaşça başınızı onaylar biçimde sallayarak onu onayladığınızı hissettirebilirsiniz.
Baby Muma
Uzm. Çocuk Gelişimci ve
Aile Danışmanı Elif Oğuz