Çocuklarda Ekran Kullanımı
Erken çocukluk döneminde küçük çocukların dijital uyaranları yani televizyon, tablet, telefon gibi araçları kullanımı yetişkinlerden hayli farklıdır. Yetişkinler televizyonu eğlenmek amacıyla izlerken, çocuklar televizyon aracılığıyla dünyayı algılamaya çalışır.
Yararı Ve Çekiciliği Olan İnternet, Televizyon, Tabletin Aynı Zamanda Çok Fazla Olumsuzlukları, Hatta Tehlikeleri de Beraberinde Getirmektedir…
Çocukların Dijital Araçları Kullanmada Sınırları Olmadığında;
- Aile içindeki iletişim ve ilişki zedelenir.
- Ekran üzerinde şiddet unsurunu gören çocuğun şiddeti ve saldırgan davranışları model almasına neden olur.
- Beyni aktif kullanamaz, tekdüze ve monoton hale gelir.
- Pasif ve ezbere dayalı öğrenme etkindir.
- Ütopik ve hayali karakterler ile bilinçaltına farklı subliminal mesajlar verebilir.
- Beslenme alışkanlıkları üzerinde olumsuz etki yaratır.
- Ekran uyaranlarında interaktif iletişim olmadığı için; çocuğun bir süre sonra düşünmesini, muhakeme kurma becerisinin gelişimini ve eleştirel düşünce yapısını engeller.
- Verilen sınırların ötesinde çocuğun aşırı televizyon izlemesi, kitap okuma, spor yapma, müzik dinleme resim yapma , arkadaşları ile oyun oynama gibi olumlu faaliyetlerden , hatta yemek yemekten bile alı koyabilir.
Çocuklar ekranın sunduğu her şeyi gerçekmiş gibi kabul eder. (Özellikle 3-6 yaş dönemi çocuklar henüz soyut düşünemedikleri için olayları doğrudan içselleştirir)
Ne Yapmak Gerekir?
Günümüzde teknolojiden uzak bir yaşamdan kaçış pekte mümkün görünmüyor. Ancak, AİLELERİN ÇOCUKLARINA SINIRLAR DÂHİLİNDE KONTROLLÜ BİR ŞEKİLDE EKRAN KULLANMA ALIŞKANLIĞI KAZANDIRABİLMESİ için dikkat etmesi gereken bazı noktalar şu şekilde sıralanabilir:
- Çocukların günde kaç saat televizyon izlediği belirlenmeli. sonra bu süre aşamalı şekilde azaltma yoluna gidilebilir. Çocuk yetişkini örnek aldığı için yetişkinlerinde televizyon izleme alışkanlığını gözden geçirmeli. Çocuklar için olumlu model olabilecek kitap okuma, spor yapma, üretme ve paylaşmaya dayanan bir takım etkinliklere önem vermesi gerekir.
- Mutlaka çocukların izlediği, oynadığı programlar çocuklar ve yetişkinlerle birlikte incelenmelidir. Böylece hem o program hakkında fikir sahibi olup çocuklara uygun olup olmadığına karar verilebilir, hem de programın ardından çocuklarla sohbet ederek o programdan çocukların neler kazandığı ya da nasıl etkilendiği görülebilir.
Kontrollü şekilde ekran kullanımı çocukların kendileri için yararlı olan bir takım becerileri kazanmasında yardımcı olacaktır. Sonuç olarak, çocukla iyi ilişkiler içerisinde olmaya, zaman ayırmaya, sorunları hakkında konuşmaya, ona vakit ayırdığınızı ve değerli olduğunu hissettirmenize özellikle dikkat etmelisiniz.
Baby Muma
Uzm. Çocuk Gelişimci ve
Aile Danışmanı Elif Oğuz