Aile, Bebek Gelişimi, Çocuk Gelişimi, Genel

Çocuklarda İdrar Kaçırma (Enürezis)

Çocuklarda İdrar Kaçırma (Enürezis)

Ne yaparsanız yapın çocuğunuz gün içinde belli sıklıkta altını mı ıslatıyor? Geceleri sıklaşan idrar kaçırmaları sizi yormaya mı başladı? Peki, bu durumun nedeni nedir?

Erken çocukluk döneminde gece ya da gündüz belirli sıklıklarla idrar kaçırma Enürezis noktürna (EN) olarak isimlendirilmektedir. Toplumumuzda altını ıslatma, çiş kaçırma olarak da tanımlanır. Bu durum çocukluk çağının en sık karşılaşılan sorunlarından biridir.

Çocukların bireysel farklılıkları göz önünde bulundurularak tuvalet alışkanlığı kazanması, fizyolojik olarak kaslarının hazır bulunuşluğu ve gelişmesi sonucu 2-4 yaş aralığında idrarlarını hem gece hem de gündüz kontrol edebilmeleri beklenir.

Bu durum için öncelikle fizyolojik bir etken olup olmadığını bilmek adına çocuğunuzun hekim kontrolünden geçmesinde fayda olacaktır. Fizyolojik bir problem olmadığından emin olduktan sonra bu durumun altında yatan psikolojik sebeplere bakılmalıdır.

Çocuklarda İdrar Kaçırma (Enürezis) Nedenleri

Öncelikle genetik faktörlerin etkisinin olabileceği unutulmamalıdır. Çocuklarda idrar kaçırma nedenlerini Duygusal ve psikolojik açıdan incelediğimizde;

  • Aile içinde yaşanan stres ve kaygı problemleri
  • Taşınma, okul değiştirme,
  • Aileye yeni bir kardeşin gelmesi ya da kardeş kıskançlığı gibi nedenlerden dolayı ilgi çekme isteği
  • Ebeveynlerin tutarsız yaklaşımları; ilgisizliği ya da aşırı ilgisi, kazalar ya da yaşanılan travmalar
  • Sıvı tüketme miktarı ve alışkanlıkları
  • Uyku kalitesi ve özellikleri
  • Çocuğun tuvalet eğitimi sırasında baskı görmesi

gibi durumlar psikolojik ve duygusal açıdan enürezis nedenleri arasında sıralanabilir…

Çocuklarda İdrar Kaçırmayı (Enürezis) Önlemek İçin Ne Yapmak Gerekir?

Çocuğunuzda bulunan idrar kaçırma problemi için ne yapmanız gerektiği konusunda endişeye kapılmanız oldukça normaldir, öncelikle bu durumun bir süreç olduğu ve bunu aşacağınızı unutmayın. Çocuklar altını ıslattıklarında utanma ya da suçluluk duyabilir, kaygılı olabilirler.

Çocuğunuzun bilinçli yapmadığını ve yardımınız olmadan bunu aşamayacağını unutmayın. Çocuğunuzu azarlamayın ya da suçlamayın. Arkadaşları ya da başka aile üyeleri tarafından bunu dile getirdiğinizde çocuğun kendini kötü ve güçsüz hissedeceğini unutmayın. Bir uzman desteği alarak süreci yönetmeniz daha sağlıklı olacaktır.

Baby Muma

Uzm. Çocuk Gelişimci ve

Aile Danışmanı Elif Oğuz

Listeye geri dön

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir