Çocuklarda Kaka Kaçırma (Enkoprezis) Nedir?
Çocuklarda kaka kaçırma (Enkoprezis) gelişimsel olarak kasların dışkıyı kontrol edebildiği halde dışkının istemli ya da istem dışı olarak yineleyen bir biçimde uygunsuz yerlere yapılması ile belirli gün yüzüne çıkan bir bozukluktur.
Çocuğun kaka kaçırma yani enkoprezis tanısı alması için 4 yaşının üstünde ve problemin üç ay süre ile devam etmesi en az ayda bir defa görülmesi gerekmektedir.
Çocukluk döneminde kaka kaçırma, idrar kaçırmaya oranla daha zor ve problemli bir eylem olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu durum, çocuğun büyümesiyle ve gelişmesiyle orantılı olarak devam ederse hekim kontrolünde problemin tespit edilmesi ve müdahale edilmesi gerekir. Ancak fizyolojik ve anatomik bir problem yoksa bu durumun altında yatan psikolojik sebeplere bakılmalıdır
Enkoprezis de Psikolojik Nedenler
- Tuvalet alışkanlığı kazandırma sürecinde ebeveynlerin baskıcı, katı veya aşırı gevşek tutumlarının çocuğa yansıtılması.
- Tuvaletini yaoma ve tuvalete girme ile ilgili çocuğun korkuları
- Ebeveynlerin depresip ruh hali
- Çocukluk dönemi depresyonu
- Çocuğun mizacı ve karakteristik özelliklerine bağlı olarak inatçı, karşı gelen, dirençli yapısı
- Çocuk ve aileyi etkileyen travmaya sebep olan yaşantılar
- Ebeveynlerin çocuğa olan yaklaşımı aile içi sağlıksız iletişim ve etkileşim.
- Çocuğun aile ortamında şiddete maruz kalması bu durumu tetikleyebilir.
Psikolojik Nedenlere Bağlı Kaka Kaçırma Davranışında Ailelerin Neler Yapması Gerekir?
Çocuk ve ebeveynler arasında yaşanan çatışmalı ve inatlaşma temelli ilişki varsa ailenin destek alarak bu problem durumu çözümleme yoluna gitmelidir.
Ebeveynler tuvalet alışkanlığı kazandırma konusunda çocuklarına karşı sergiledikleri tutum ve davranışlarında hata yaptıklarını düşünüyorlarsa destek almalıdır, soruna sebep olan hatalı tutum ve yaklaşımlar değerlendirilmelidir.
Aile içindeki sorunların sebepleri saptanarak müdahale edilmelidir. Gerginliklerin giderilmesiyle birlikte kaka kaçırma (enkoprezis) eğer psikolojik nedenlere bağlı olarak geliştiyse belirtilerde azalma gözlemlenmesi beklenmektedir.
Aile içinde yaşanan travma ve krizleri göz ardı etmeyin, çocuktur anlamaz algısına kapılmayın, çocuğunuzun genel gelişim takibi ve sizi huzursuz eden davranış problemleri konusunda bir uzmandan destek almayı unutmayın.
Baby Muma
Uzm. Çocuk Gelişimci ve
Aile Danışmanı Elif Oğuz