Genel

Çocuklarda Parmak Emme Davranışı

Çocuklarda Parmak Emme Davranışı

Bebekler dünyaya emme refleksiyle gelirler ve ilk yıllarda haz bölgesi ağızdır. Doğumdan itibaren 2-3 yıl parmak emme doğal gelişen bir davranıştır. Bebeklik döneminde çevreyi keşfetme davranışı olarak da sürdürülen emme ve nesneleri ağza alma zaman içinde çocuk için keyif odağı haline gelir.

Erken çocukluk döneminde üç yaşla birlikte emme davranışının yerini doğal beslenme, konuşma ve yaşamsal etkinliklerin artışına bırakır ancak bazı çocuklarda bu alışkanlığın devam ettiği gözlemlenmektedir. Sağlıklı çocukların alışkanlık olarak sürdürdükleri bu davranış, gelişim geriliği ya da nörolojik tanısı olan çocuklarda da sık gözlenir.

Parmak Emme Davranışının Nedenleri

Öncelikle parmak emme davranışından çok bu davranışa neden olan durumları saptamak gerekir.

Bu davranışın altında yatan sebepler çoğunlukla psikolojik kaynaklıdır.

Parmak emme davranışı çocuklarda bir güvensizlik belirtisi olarak kabul edilir. Aile içinde aşırı baskılı ve otoriter bir ebeveyn tutumunun var oluşu, çocuğun sürekli olarak eleştirilmesi, yeteri kadar ilgi ve sevgi görememe sıkıntı ve gerginlik başlıca nedenlerdir.

Ebeveynlerin içinde yaşadığı süreç önemli bir etkendir. Anne baba anlaşmazlıkları, anne babanın sık sık kavga etmesi, ailedeki sorunlar çocuklarda parmak emme gibi davranışlara neden olur.

Ebeveynlerin aşırı kaygılı olması çocuğu aşırı derecede koruyup kollaması ayrıca anne babanın çocuklar arasında ayrım yapması çocuklar arasında kıskançlığa yol açar. Bu da dolaylı olarak parmak emme davranışı olarak kendini gösterir.

Bu davranış taklit yoluyla da edinilebilen bir davranıştır. Ailede herhangi bir bireyin parmak emme davranışı göstermesi doğal olarak çocuğun ilgisini çeker. Ayrıca parmak emme davranışı olaylara bağlı olarak gelişebilmektedir. Çocuğu tedirgin eden herhangi bir olay veya çevrede onun için hoşnutsuzluk yaratacak herhangi bir durum bu davranışı göstermesine yol açabilir.

Ne Yapmak Gerekir? Öneriler

  • Öncelikle paniğe kapılmadan sabırla karşılamak ve bu konuyla sürekli ilgilenmekten kaçınmak gerekir.
  • Bu durum psikolojik sorun ve gerginliklerin bir sonucu olarak gelişebilir. Parmak emme davranışı karşısında ebeveynlerin yapacağı en sağlıklı yaklaşım, çocuğa alıştığı parmak emme davranışından aldığı hazdan daha güçlü ve eğlendirici, özellikle çocuğun ellerini meşgul edecek, ilgileneceği bazı etkinlikler sunmak gerekir.
  • Sürekli bu davranışı konu ederek dikkatleri çocuk üzerine çekmemek, gerginliğe girerek ve çözüm amacıyla çocuğu sürekli eleştirmemek ve uyarmamak gerekir.

Bu davranışta önemli olan, bir regresyon (gerileme) belirtisi olan bu davranışı oluşturan nedenlerin, ana baba ve uzman tarafından keşfedilerek ortadan kaldırılmaya çalışılmasıdır. Parmak emmenin asıl nedeni ya da nedenleri ortadan kalkmadıkça çocuk parmak emmeye devam edecektir. Dolayısıyla böyle bir problem yaşıyorsanız ve bu durumun şiddeti giderek artıyorsa bir çocuk gelişim uzmanı ya da uzman psikologlardan destek almanızı öneririz.

 

Kaynaklar

etimesgutadsm.saglik.gov.tr/parmak-emme

adnancoban/parmak-emme

cadempsikoloji /tirnak-yeme-parmak-emme

bayindirhastanesi/blog/kendini-guvende-hissetmeyen-cocuk

tunceliadsm.saglik.gov.tr

Listeye geri dön

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir