Çocuklarda Sofra Alışkanlığı
Sofra alışkanlığı çocukluk döneminde kazanılacak davranışlardandır. Görgü kuralları ve adap becerileri çocukların yaşına ve gelişimsel özelliklerine göre farklı yaş gruplarında öğretilebilir. Çocuğun ilk eğitim yuvası ailesidir dolayısıyla bu beceriler daha çok ebeveynlerden öğrenilir.
Sofra adabının ve görgü kurallarının öğretilmesi için çocuğun masa başında belli bir süre oturabilme ve dikkat süresinin masa başında oturabilecek şekilde gelişmiş olması gerekir, çocuk çatal kaşık kullanarak yiyeceği besinin çoğunu yiyebilecek olgunluğa ulaşmış olmalıdır. Bununla birlikte istek ve gereksinimlerini ifade edebilecek dil becerisine sahip olması ve verilen yönergeleri anlayıp uygulayabilecek durumda olması gerekir.
Sofra Alışkanlığı Kaç Yaşında Öğretilmelidir?
Sofra alışkanlığı ve adabının kazandırılması için çocuğun beslenme alışkanlığının kazandırılması gerekir. Katı gıdalara geçişle birlikte 1,5 2 yaştan itibaren mama sandalyesine oturtmak, mama sandalyesinde masa başında oturmak ve ev halkı ile yemek gibi bir takım davranışların kazandırılması gerekmektedir.
Sofra Alışkanlığı Kazandırmada Ailelere Öneriler
- Çocuğunuzla yemek yemesi konusunda mücadele ve çatışmaya girmeyin, yemeğini yemesi için baskı kurarak, ısrar etmeyin.
- Yemek yeme konusunda inat ortamı oluştuğunda çocuğunuz size direnç gösterecektir. Yeme konusunda sınırları oluşturmalı gireceğiniz mücadelede anne otoritesi olarak seçim hakkı sunup çocuğu yemeye teşvik etmelisiniz.
- Çocuğunuzun önüne koyacağınız besin onun yaşına uygun olmalıdır. Damak tadının geliştiği bu dönemde olabildiğince çeşitli alternatifler sunabilirisiniz. Tabağını çok doldurarak ve bitirmesi için ısrarcı olmayın. Çünkü bu davranışla bebeğinizin iştah ve doyma hissini göz ardı etmesini aşılarsınız.
- Çocuğunuz tabağındakileri yemedi ise neden yemedin diye sorgulamayın, yorum yapmadan tabağı kaldırın ve asla arkasından başka bir yiyecekte vermeyin, yemek ya da abur cubur yemek isterse o öğünün geçtiği ve bir sonraki öğüne kadar beklemesi gerektiğini söyleyin.
- Çocuğunuza yemek konusunda şart koşmayın. Bu yaklaşım çocukta yemeğin ödül gerektiren ve keyifsiz mecburi bir durum olduğu düşüncesi uyandırır.
- Yemeğini yiyen çocuğunuza “artık çok güçlüsün” gibi cümleler kurmanız ya da yemek yemek için masaya oturdu ise, “artık sen büyüdün kendin oturuyorsun abi/ablan oldun” gibi cümleler kullanmanız yine aynı şekilde yemek yemenin bir zorunluluk olduğu ve yediğinde takdir edileceği hissini uyandırır. “Aferin” gibi basit telkinleyici kelimelerle pekiştirmeniz daha doğru olacaktır.
Baby Muma
Uzm. Çocuk Gelişimci ve
Aile Danışmanı Elif Oğuz