Doğum Sonrası Babalık Depresyonu
Doğumdan sonra eve bebeğin gelmesiyle eşler bu duruma uyum sağlamada güçlük çekilebilir ve zaman zaman çatışmalar yaşayabilir. Çünkü eş rollerinin yanı sıra aile sistemine annelik babalık rolleri de eklenir. Dolayısıyla doğum sonrası süreçte annelik depresyonu olduğu gibi babalık depresyonunu da görmek mümkündür.
Babalık Depresyonu Belirtileri Nelerdir?
Bu durum babalarda nasıl gün yüzüne çıkar? Babalık Depresyonu Belirtileri nelerdir?
Genel olarak eş ile cinsel ilişkiden uzak durma, alkol alışkanlığı edinme, işkoliklik (sürekli işe odaklanma), aşırı öfke ve şiddete meyletme gibi kendini gösterebilir.
Yapılan araştırmalara göre annelerde olduğu gibi babalarda da doğum sonrası depresyon bilimsel olarak tespit edilmiştir.
İsveç’te Lund Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nün yürüttüğü bir araştırma da hem kadınlar hem de erkekler için kullanılan Edinburgh Doğum sonrası Depresyon Ölçeği (EPDS) anne ve babalara uygulanmıştır.
Bu araştırmada babalar da beklenenden yüksek depresyon seviyeleri tespit edilmiştir. Bunlar arasında gerginlik, öfke, sinirlilik, babanın kendini mutsuz hissetmesi, kendine daha uzun süreli çalışma saatleri ayırdığı ve aşırı içki tüketimi gibi “erkeklere” özgü depresyon belirtileri tespit edilmiştir.
Babaların Çocukları Üzerindeki Depresif Halleri
Doğum sonrası süreçte depresif ruh haline sahip bir babanın çocuğuyla daha az oynadığı ve ona daha az gülümsediği görülmektedir.
Böyle bir ortama doğan çocuklar da doğum sonrası depresyonundan derinden etkilenir, babanın depresif ruh halinde olduğu aile ortamında büyüyen çocuklar ortalama yedi yaşına ulaştıklarında daha kötü huylu ve davranışsal sorunlar gösteren bir mizaca sahip oldukları görülmektedir.
Babalık Depresyonu Nasıl Atlatılır?
Yapılan çalışmalar gösteriyor ki annenin ya da babanın Doğum Sonrası Depresyon ile baş etmede en önemli ve etkili faktörlerden birisi sosyal destek olduğudur.
Depresif ruh halinde olan ebeveyn kendini yalnız hissetmemelidir, sosyal destek sağlandığında anne-baba ve bebeğin hem fiziksel sağlığı hem de psikolojik olarak iyi oluşu beklenmektedir.
Bu sürecin şiddeti, sıklığı ve seyri gözden geçirilmelidir, şiddetinin yoğun olduğunu düşünüyorsanız bir uzman desteği almanız gerekir. Süreç destek almadan ve durumun farkına varmadan nasıl olsa geçer düşüncesiyle ilerlerse, Doğum Sonrası Depresyon hem anne-baba ilişkisi üzerinde de olumsuz ve zedeleyici etki eder, hem de bebek ile baba arasında güvenli bağlanma sürecini tehlikeye sokar.
Baby Muma
Uzm. Çocuk Gelişimci ve
Aile Danışmanı Elif Oğuz