Aile, Anne Baba, Bebek Gelişimi, Çocuk Gelişimi, Genel

Kardeş Kıskançlığı

Kardeş Kıskançlığı

Yeni bir bebeğiniz daha mı olacak? Çocuğunuz doğacak olan kardeşini kıskanacak diye endişeleniyor musunuz? Ya da kardeşler arasında sürekli bir kıskançlık hali mi söz konusu? Kardeş kıskançlığında nelere dikkat etmek gerekir?

Kardeşin gelecek olması, çocuk için kabullenmesi oldukça zor olan bir durumdur. Çocuğun yeni kardeşi kabullenebilmesinde mizaç özellikleri, yaşı, ailenin çocuğa yaklaşımı gibi birçok faktör etkilidir.

Kardeş kıskançlığını tam anlamıyla önlemenin bir yolu yoktur, çünkü kıskançlık da öfke, heyecan, mutluluk gibi bir duygudur dolayısıyla tam anlamıyla yok etmek mümkün değildir kardeşlerin zaman zaman bu kıskançlığı yaşaması doğal ve sağlıklıdır. Bu süreçte çocuğunuzun en az düzeyde etkilenmesi için bazı önlemler alabilirsiniz. Burada önemli olan kıskançlık derecesi ve çocukların birbirlerine karşı olan olumsuz davranışlarıdır. Bu dengeyi sağlamak oldukça önemlidir. Burada ebeveynlere büyük sorumluluk düşmektedir. Bilinçli davranarak çocuğunuzun kardeşine karşı tutumunu daha ılımlı hale getirilebilirsiniz.

Çocuğunuza Karşı Nasıl Davranmanız Gerekir?

  • Öncelikle ikinci bir çocuk kararını siz vermelisiniz, çocuğunuzun fikrini almanız sizin onun üzerindeki otoritenizi zayıflatır, çocuklar doğası gereği isteklerinde değişken olabilirler, bu noktada yeni bir kardeş kararı eşler arasında alınacak bir kardeştir.
  • Çocuğunuzun kıskançlığını ortadan kaldırmak için ona telkinlerde bulunmak ve kardeşini sevdirmeye çalışmak yerine, olumsuz duygularını somut bir biçimde ifade edebilmesini sağlamalısınız.  Bunu çocuğunuzla geçirdiğiniz zaman diliminde sözlerinizden çok davranışlarınızla yansıtmalısınız onu daima sevdiğinizi kardeşinin bir yetişkin bakımına ihtiyacı olduğunu hissettirerek çocuğun içinde bulunduğu durumu anlamlandırmasına yardımcı olabilirsiniz.
  • Sizin için özel ve biricik olduğunu hissettirin. Böylece daha az sevildiğine, ikinci plana itildiğine yönelik düşünceleri  ile baş etmesi kolaylaşacaktır. Oyunlarınızda etkinliklerinizde ‘’sen benim için çok önemlisin, varlığın beni mutlu ediyor’’ gibi cümleler kurabilirsiniz. Bu sözlerinizin gerçekliğini ise büyük olan çocuğunuza zaman ayırarak, birlikte oyun oynayarak gösterebilirsiniz.

Çocuğunuzun kıskançlık duygusunun sizin tutum ve kontrolünüz ile şekilleneceğini unutmayın. Her iki çocuğa da zaman ayırmanızın önemli olduğunu, kardeş kavgalarında fiziksel zarar verme olmadıkça araya girmemeniz, dolayısıyla taraf tutmamanız gerektiğini bilmenizde fayda olacaktır.

Baby Muma

Uzm. Çocuk Gelişimci ve

Aile Danışmanı Elif Oğuz

Listeye geri dön

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir