Genel

Pandemi Sürecinde Bebek ve Çocukların Duygusal Gelişimi Nasıl Etkilendi?

pandemide bebek ve çocuk

Pandemi Sürecinde Bebek ve Çocukların Duygusal Gelişimi Nasıl Etkilendi?

Pandemi döneminde evde kalan bebek ve çocuklarda en az biz yetişkinler kadar sosyal ve duygusal açıdan olumsuz yönde etkilendi. Dijital uyaranlar ve sosyal çevrenin kısıtlayıcı ve olumsuz etkileri yaşamın içine doğrudan yansıdı.

Yapılan araştırmalar sonucunda pandeminin ebeveynlerde korku, endişe, çaresizlik, öfke gibi duygulara sebep olduğunu göstermektedir.

Pandemik süreç, gerek ebeveynler gerek çocuklar açısından yıkıcı etkiler doğuran bir dönem olarak nitelendirilebilir. Bu tip toplumsal travma dönemlerinde, çocukların sahip oldukları olumsuz çevre koşullarıyla baş etme becerileri,  psikolojik açıdan sağlamlıkları, problem çözme becerileri yaşanan travmaların etkisini azaltmada önemli rol oynamaktadır.

Çocuğun yaşama ilk adımlarını attığı 0-3 yaş gelişim dönemi, yaşamın sonraki yıllarında ortaya çıkacak davranışlarda önemli rol oynar. Dolayısıyla bu dönemin kazanımları yaşamın sonraki evrelerinde edinilecek olan kazanımların da temelini oluşturmaktadır.

Erken çocukluk döneminde ebeveyn ile çocuk arasında kurulan ilişkide geliştirilen pozitif yöndeki benlik algısı,  sonraki yıllarda kurulacak sosyal ilişkiler ile yaşam içinde üstlenilecek roller açısından temel oluşturmaktadır. Bu dönem çocuklara verilen mesajlar, onlarla kurulan ilişkiler,  kullanılan dil ve söylem onları kişiliklerinin temelini oluşturmaktadır.

Ancak pandemi sürecinin oluşturduğu kısıtlayıcı ortamın ebeveynlerde yarattığı duygular; korku, öfke, gelecek kaygısı, yorgunluk, çaresizlik, sıkılmışlık, mutsuzluk ve zorlanma gibi duygu durumları ile açığa çıkmıştır.

Peki, Ne Yapmalıyız?

Çocukların sağlıklı gelişimi için duyarlı bakım ve erken öğrenmenin önemi oldukça kıymetlidir. Bu süreçte çocuğunuzun gelişimsel süreci hakkında endişeleniyor olmanız oldukça normal ancak bu süreci sosyal oyun grupları ve çocuğun yaş grubuyla bir arada vakit geçirebileceği ortamlar ile destekleyerek erken öğrenme ve duyarlı bakım sürecini destekleyebilirsiniz.

Baby Muma

Uzm. Çocuk Gelişimci

Aile Danışmanı Elif Oğuz

 

Listeye geri dön

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir